Garcinia gummi-gutta odchudzanie

Garcinia gummi-gutta odchudzanie

Kwas HCA zwany też kwasem hydroksycytrynowym to pochodna kwasu cytrynowego, znajdującego się w różnych tropikalnych roślinach ze szczególnym uwzględnieniem Garcinia cambogia oraz Hibiscus subdariffa [1]. Garcinia cambogia, inaczej zwana „Garcinia gummi-gutta” lub zwyczajnie “garcynia kambodżańska” jest rośliną rosnącą w Indiach i Azji południowo-wschodniej. Wyróżnia się aż 180 gatunków garcynii w Azji i jedynie 30 w Indiach. Roślinę tę wykorzystuje się w kulinariach, medycynie, a także jako środek prowadzący do utraty masy ciała. Swoje właściwości odchudzające zawdzięcza właśnie kwasowi hydroksycytrynowemu, substancji przebadanej labolatoryjnie relatywnie dogłębnie. Kwas HCA jest inhibitorem liazy cytrynianowej, dzięki czemu znacząco redukuje dostępność acetylo-CoA do syntezy kwasów tłuszczowych. Jeden z izomerów kwasu hydroksycytrynowego, znany jako (2S, 3R)-HCA hamuje alfa-amylazę z trzustki i jelit, co prowadzi do zmniejszenia metabolizmu węglowodanów w warunkach in vitro [1].  

Wpływ kwasu HCA na odchudzanie

Uznaje się, iż kwas hydroksycytrynowy ogranicza proces lipogenezy, a zatem syntezy tłuszczu, która zachodzi w komórkach tkanki tłuszczowej i wątroby. Dotyczy to tworzenia kwasów tłuszczowych z acetylo-CoA i ich estryfikację. HCA wpływa również na utlenianie kwasów tłuszczowych, a to przekłada się na wzmożone uczucie sytości oraz rzadsze odczuwanie łaknienia. Działanie preparatów na bazie kwasu hydroksycytrynowego zostało zweryfikowane przez Stanowy Uniwersyt Medyczny w Ohio. Przeprowadzone badania wskazały, że HCA oddziałuje na białko – perilipinę. Perilipina powleka komórki tłuszczowe, działa jako specyficzna powłoka ochronna, ponadto jest ważnym regulatorem magazynowania lipidów. Poziom tego białka w organizmie jest podwyższony u osób z nadwagą i otyłością [2]. Białko to utrudnia lipolizę, a więc rozkład tkanki tłuszczowej, co przekłada się na trudności w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Należy jednak wziąć pod uwagę, że większość eksperymentów z wykorzystaniem kwasu HCA przeprowadzono na niewielkich liczebnie grupach kontrolnych, ergo wyniki mogą być niemiarodajne. Niektóre badania kliniczne natomiast wykazały, że kwas hydroksycytrynowy nie ma wpływu na utratę wagi i redukcję tkanki tłuszczowej [3].

Wpływ kwasu HCA na apetyt

Przypuszcza się, że kwas hydroksycytrynowy zwiększa transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, co sprzyja tworzeniu się związków ketonowych, które hamują apetyt. Można domniemywać, iż HCA nasila proces termogenezy, a więc zespół procesów i reakcji, których konsekwencją jest wytwarzanie ciepła.

Działania niepożądane przy przyjmowaniu HCA

Do działań niepożądanych, występujących przy stosowaniu preparatów z kwasem hydroksycytrynowym zalicza się bóle brzucha, dolegliwości żołądkowe, nudności i bóle głowy, należy jednak zaznaczyć, że takowe skutki uboczne nie są długotrwałe i uciążliwe. Również bardzo rzadko występuje ciężka reakcja alergiczna na kwas hydroksycytrynowy, jesli jednak pojawi się uczulenie, należy niezwłocznie wezwać pomoc medyczną.

Bibliografia:

[1] Yamada T, Hida H, Yamada Y (2007). "Chemistry, physiological properties, and microbial production of hydroxycitric acid". Appl. Microbiol. Biotechnol. 75 (5): 977–82. doi:10.1007/s00253-007-0962-4. PMID 17476502.

[2] Greenberg AS, Egan JJ, Wek SA, Garty NB, Blanchette-Mackie EJ, Londos C (June 1991). "Perilipin, a major hormonally regulated adipocyte-specific phosphoprotein associated with the periphery of lipid storage droplets". J. Biol. Chem. 266 (17): 11341–6. PMID 2040638.

[3] Heymsfield SB, Allison DB, Vasselli JR, Pietrobelli A, Greenfield D, Nunez C. (1998). "Garcinia cambogia (hydroxycitric acid) as a potential antiobesity agent: a randomized controlled trial". JAMA 280 (18): 1596–600. doi:10.1001/jama.280.18.1596. PMID 9820262

www.penisa.pl www.leczenie-grzybicy.pl www.candida-albicans.org